fbpx

apartmani

Opremanje apartmana i općenito interijera koji nisu namijenjeni stalnom boravku zahtijevaju nešto drugačiji pristup planiranju opremanja od uobičajenog.

Prije svega, potrebno je obratiti pažnju na funkcionalno rješavanje tlocrta da bi se prostor što bolje iskoristio i smisleno povezao. Tek tada možete krenuti s opremanjem. Poželjno je da uređenje bude što jednostavnije, bez nepotrebnih detalja – njih radije sačuvajte za prostore u kojima živite.

Jedan od važnijih koraka pri osmišljavanju svakog interijera je stil – no u ovom slučaju, nije od presudne važnosti – puno je važnije da interijer izgleda dobro, udobno i efektno odnosno da na prvu privuče pažnju, a istovremeno da bude i funkcionalan. Kojim stilom ćete to postići, stvar je osobne preferencije.

Svaki apartman, neovisno gdje se nalazi, inspiraciju bi trebao temeljiti na podneblja u kojem se nalazi. To znači da će mediteranski stil najbolje izgledati u primorskim regijama, dok u gorskim predjelima baš i neće odgovarati. Nije toliko bitno da se gosti osjećaju kao kod kuće koliko je važno da se oni tamo osjećaju dobro i da iskuse mjesto ili grad u koji su došli.

Jedno od važnijih pitanja uz odabir namještaja jest – vrijedi li potrošiti koju kunu više ili ipak uštedjeti? Znajte da i jedna i druga opcija imaju svoje mane i prednosti. S obzirom da se namještaj u apartmanima više troši, ako kupite onaj skuplji jasno je da će se s vremenom oštetiti ali vjerojatno će potrajati duže od onog jeftinijeg koji ćete morati mijenjati češće. U startu je potonje povoljnija opcija. Zapitajte se koliko često ste spremni mijenjati namještaj? Ukoliko ste spremni svake sezone iznova uložiti određeni dio budžeta na opremanje, jeftiniji će namještaj poslužiti svrsi. Tražite li dugoročnije rješenje, razmislite o nešto većoj investiciji.

Vodite računa da sve bude jednostavno za održavanje odnosno da se lako čisti. Na primjer, keramičke pločice bolja su opcija od parketa, birajte perivu boju za zidove, zaštita od sunca koja se može prati, sklopive stolice koje se mogu po potrebi maknuti ili izvući, tkanine na namještaju neka budu također perive ili neka se mogu skinuti i oprati. Birajte namještaj otporan na ogrebotine – primjerice, iveral je obično otporniji od pravog drva ili kakvih bojanih ploha. Pripazite i na rasvjetu, neka bude kvalitetna odnosno dovoljno jaka za prostor u kojem se nalazi.